Terug naar het overzicht

Persbericht: EVS hoogste kwaliteitsnorm in Nederland voor taxateurs van commercieel en agrarisch vastgoed

Tilburg, 15 februari 2016, Leden van de drie branche- en beroepsorganisaties die taxeren volgens deze Europese taxatierichtlijnen, mogen de titel ‘Recognised European Valuer’ (REV) voeren. De vorig jaar door de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen, VastgoedPro en VBO Makelaar opgerichte Stichting TEGoVA Netherlands waarborgt in Nederland de kwaliteit en uniformiteit van deze taxatietitel die in binnen- en buitenland bezig is aan een opmars.

NVM, VastgoedPRO en VBO Makelaar:

ruim baan voor Europese taxatiestandaard

Als het aan NVM, VastgoedPro en VBO Makelaar ligt, gaan steeds meer taxaties van commercieel en agrarisch vastgoed ook in Nederland voldoen aan de ‘European Valuation Standards’ (EVS). Leden van de drie branche- en beroepsorganisaties die taxeren volgens deze Europese taxatierichtlijnen, mogen de titel ‘Recognised European Valuer’ (REV) voeren. De vorig jaar door NVM, VastgoedPro en VBO Makelaar opgerichte Stichting TEGoVA Netherlands waarborgt in Nederland de kwaliteit en uniformiteit van deze taxatietitel die in binnen- en buitenland bezig is aan een opmars.

Nederland telt al 64 REV-taxateurs, een aantal dat in navolging van landen als Duitsland en Frankrijk de komende jaren vrijwel zeker snel zal oplopen. Als enige internationale taxatiestandaard is de EVS namelijk toegesneden op de Europese wet- en regelgeving. De EVS voldoet bovendien aan de taxatievoorwaarden van het Nederlandse Register Vastgoed Taxateurs (NRVT), dat sinds 1 januari 2016 operationeel is.

Dat de EVS door de Europese Centrale Bank (ECB) bovenaan het overzicht van taxatiestandaarden is geplaatst, onderstreept de behoefte van het internationale geld- en goederenverkeer – en dus ook het internationale bancaire verkeer – aan algemeen geaccepteerde en door iedereen eenduidig te interpreteren taxatierichtlijnen. De behoefte daaraan is extra urgent geworden door het verscherpt centraal toezicht dat de Europese bankenunie sinds 1 november 2014 uitoefent op de diverse ‘significante’ nationale banken.

Op hun wenken bediend

Met banken voorop worden organisaties en instellingen die belang hebben bij uniforme, kwalitatief hoogstaande en bovenal betrouwbare taxaties op hun wenken bediend door de EVS. Door de Stichting TEGoVA Netherlands op te richten, hebben NVM, VastgoedPro en VBO Makelaar aansluiting gezocht bij The European Group of Valuer’s Associations (TEGoVA) die in 33 landen de belangen vertegenwoordigt van de ruim 70.000 leden van meer dan zestig branche- en beroepsorganisaties. Waar TEGoVA de EVS ontwikkelt en beheert, borgt TEGoVA Netherlands sinds vorig jaar in Nederland op transparante wijze de kwaliteit van de REV-titel. De stichting regelt het opleidingstraject, doorlopend toezicht en regelmatige bijscholing van de REV-taxateurs die commercieel en agrarisch vastgoed taxeren conform de EVS-richtlijnen.

Kwaliteitskeurmerk

Opdrachtgevers die commercieel en agrarisch vastgoed laten taxeren door een REV-taxateur, kiezen voor een taxatie die voldoet aan de hoogste eisen en normen. Als specialist in het toepassen van de EVS, staat een REV-taxateur immers garant voor een taxatie conform de Europese wet- en regelgeving op het gebied van taxaties en taxatiestandaarden. NVM, VastgoedPro en VBO Makelaar beschouwen REV dan ook als een kwaliteitskeurmerk, dat twee keer per jaar alleen wordt uitgereikt aan taxateurs die na een uitvoerig opleidingstraject met succes een uitgebreid beoordelingsprogramma hebben doorlopen.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie:

Stichting TEGoVA Netherlands, Reitseplein 8, Tilburg, John Griep, secretaris, telefoon: 013-5944 173, e-mail: info@tegovanetherlands.nl

NVM, Fakkelstede 1, Nieuwegein; Sebastiaan Roggeveen, afdeling Beleid & PR, telefoon 030 - 6085 185, email: s.roggeveen@nvm.nl

VBO Makelaar, Gildeweg 5a, Nootdorp; Hans Van den Heuvel, voorlichter, tel: 070 - 345 87 03, email: hans.vandenheuvel@vbo.nl

VastgoedPRO, De Schans 19 - 41, 8231 KA Lelystad; Rolph Limpens, Beleid en Advies, tel: 0320 - 714 500, email: r.limpens@vastgoedpro.nl